Göreme Açık hava müzesi

Yaşamın peri bacaları ile iç içe sürdüğü Kapadokya’nın şirin beldesi Göreme’nin tarihi anlamda en önemli yeri Göreme Açıkhava Müzesi’dir. Müze kaya içine oyulmuş manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler, mutfaklar ve yaşam alanlarından oluşmaktadır. Bu bölge Hıristiyanlık tarihinde önemli bir kişi olan Kayseri Piskoposu Aziz Basil tarafından 4. yüzyılda bir dini eğitim ve düşünce merkezi olarak kurdurulmuş. Hıristiyanlık düşüncesine bir çok yenilik getiren Aziz Basil’in fikirleri ilk olarak burada öğretilmeye başlanmış. Bölgedeki manastır hayatı 1000 yıl kadar sürmüş.

Kırağıların ağaçları bahar beyazlığına büründürdüğü bu güzel kış gününde Göreme Açıkhava Müzesi’ni ziyaret etmek için yola düştük. Aralık ayında olduğumuz için ortalık alışkın olmadığımız kadar sakindi. Önceden defalarca gelmeme rağmen ilk defa böyle doyasıya gezebilme ve fotoğraf çekebilme imkanı buldum.

Hemen müze girişinde bulunan bu ilk yapı Rahibeler manastırıdır. Yani kız öğrencilerin eğiitim gördüğü yerdir. İçinde yemekhanesi, mutfağı, şapeli, kilisesi bulunan 7 katlı büyük bir komplekstir. Katlar birbirine tünellerle bağlanmış. Girişteki tabelada ilk iki katının gezilebildiği yazıyor ama biz gittiğimizde kapalıydı.

Kaynak: Kapadokyaweb.com