Author Topic: YDS değil E-TEP dedim, e-tep sınav örneği aramaya başlayınca işin rengi değişti  (Read 18 times)

admin

• Administrator
  • Hero Member
    • View Profile
YDS değil E-TEP dedim, e-tep sınav örneği aramaya başlayınca işin rengi değişti

Geçen ay danışman hocamla görüşmeye gittim, "doktora başvurusu için dil sınavı şartım var, hocam ne yapsam" diye sordum. Bana baktı, "YDS şart değil aslında, E-TEP'e bak istersen, daha öğrenci dostu bir formatta" dedi. İlk defa duydum bu sınavın adını o gün. Görüşmeden çıkıp arabaya bindim, telefondan hemen aramaya başladım. Ama bulduklarım... Yok aslında.

YDS hakkında onlarca makale, video, deneme arşivi var internette. E-TEP yazınca üç beş resmi sayfa çıkıyor, bir iki kısa rehber, hepsi o kadar. Doğru düzgün açıklayan bir e-tep sınav örneği kaynağı bile zor bulunuyor.

Kendimi tanıtayım: 27 yaşındayım, sosyal bilimler alanında yüksek lisans son sınıftayım. Tezi yaza yetiştirme niyetindeyim, sonra doktora başvurusu var. Doktora başvuruları için dil sınavı şartı zorunlu. Klasik yol YDS ama hocam E-TEP'i önerince merak ettim. Sınavı veren kurum farklı, içerik yapısı farklı, puanlama farklı diye duyuyordum, doğrulamak istedim.

İlk hafta tamamen kaybolmuş hissettim. Resmi sayfalarda çok yüzeysel bilgi var, "okuma, dinleme, konuşma, yazma bölümlerinden oluşur" yazıyor sadece. Ama nasıl bir okuma, kaç soru, hangi tarz metin, ne tip diyaloglar... Sıfır detay. Foruma sordum, üç kişi cevap yazdı, ikisi "ben de bilmiyorum" demişti zaten.

İki haftalık eşelenmeden sonra şu sayfaya rastladım: https://akademikdil.com/e-tep-cikmis-soru-ve-ornek-soru-tipleri/

İlk başta şüpheyle baktım çünkü internette E-TEP konusunda yarım yamalak bilgi çok. Ama bu sayfada her bölüm için örnek soru tipleri, soru sayıları, süreler tek tek yazılmıştı. Okuma bölümünde nasıl metinler çıktığı, dinleme bölümünde hangi aksanların ağırlıkta olduğu, yazma bölümünde kaç kelimelik kompozisyon istenebileceği... Resmi sayfalarda asla bulamadığım detaylar buradaydı. Üstelik somut e-tep çıkmış sorular örnekleriyle desteklenmiş.

Beni en çok şaşırtan kısım: e tep yds karşılığı meselesi. Sandığımdan daha karmaşıkmış. Bazı üniversiteler bir eşdeğerlik tablosu üzerinden kabul ediyor, bazıları ise başvuru kriterinde ayrı puan sınırı belirliyor. E-TEP'ten örneğin 70 alsam, bunun YDS karşılığı kaç oluyor, hangi kurum hangi puanı istiyor... Sayfada bu eşdeğerlik konusuna ayrıca değinilmiş, başka bir yazıya da yönlendirme yapılmış.

Bu arada akademikdil.com sitesinde gezinince başka şeyler de gözüme ilişti. E-TEP eşdeğerlik çerçevesi için ayrı bir sayfa varmış, puan hesaplama araçları varmış. Sadece E-TEP değil, YDS, YÖKDİL ve diğer dil sınavları için de kaynaklar mevcut. Ben sırf E-TEP için geldim ama YDS'ye geri dönmek zorunda kalırsam diye o bölümü de yer imine ekledim.

Şunu da öğrendim: e-tep puanlama YDS gibi sadece çoktan seçmeli test puanına dayalı değil. Sözlü ve yazılı performans kısımları da puana dahil. Dolayısıyla hazırlanma şekli bambaşka. YDS'ye 6 ay kelime ezberleyen biri E-TEP'te konuşma kısmında çakılabilir mesela. Ben şimdi haftada bir gün sadece konuşma pratiği yapıyorum, bir arkadaşımla anlaştık, karşılıklı sunum yapıyoruz İngilizce.

Sizden de sorayım: E-TEP'e giren veya en azından ciddi şekilde araştıran var mı aranızda? Hangi üniversite hangi puanı istiyor, kaynak nereden buluyorsunuz? Hocam "öğrenci dostu" dedi ama açıkçası ben bu yargıyı test edecek kadar henüz araştıramadım. Tecrübesi olan varsa bir e-tep sınav örneği gerçeği ne kadar yansıtıyor, onu da duymak isterim.